Moet ik nu wel of niet voor vloerverwarming kiezen? Het is een veelgehoorde vraag die veelal met een volmondig ja beantwoord wordt. Dat is echter lang niet altijd het beste antwoord. Er zijn immers situaties waarin vloerverwarming niet de beste oplossing voor uw vraagstuk is. Ook vloerverwarming heeft immers weer zijn eigen nadelen. In de meeste gevallen zullen de voordelen meer wegen dan de nadelen waardoor men alsnog kiest voor het aanleggen van vloerverwarming, maar dat is dus niet altijd het geval. We zullen hieronder een aantal voor- en nadelen op een rij zetten zodat u zelf de beste keuze kunt maken.

Grootste nadeel: de kostenpost

Het grootste nadeel dat aan vloerverwarming verbonden is, is wellicht wel de forse kosten die met aanleg van de vloerverwarming gepaard gaan. Doordat de leidingen voor de vloerverwarming echt in de vloer gefreesd moeten worden, moet dus de hele vloer uit de woonruimte. Daartoe moet uiteraard de kamer helemaal leeg worden gemaakt. Het spreekt voor zich dat dit flink wat werk met zich mee brengt en dus ook met de nodige kosten gepaard gaat.

Wel is vloerverwarming efficiënter dan verwarming met de meer traditionele radiatoren, zodat een deel van de kosten middels energiebesparingen terug kan worden verdiend.

Groter woongenot

Vloerverwarming zorgt voor een fors groter woongenot. Doordat de warmte niet meer van een klein aantal punten (de radiatoren) komt maar de hele vloer lekker warm wordt, wordt de ruimte veel aangenamer warm. Hierdoor is er bovendien minder luchtcirculatie in huis, wat weer zorgt dat er minder stof in de lucht zweeft en daardoor de luchtkwaliteit bevordert.