Steeds meer wordt als voorzorgsmaatregel gebruik gemaakt van bedrijven die afvoeren doorspuiten. Dat is een simpele en relatief goedkope wijze om de doorstroom van water in het afvoersysteem te garanderen. Het voordeel is met name dat je zo beginnende en dus nog niet geconstateerde verstoppingen op tijd kunt verhelpen. Dit is werk dat een loodgieter ook makkelijk kan uitvoeren maar zelf kun je het ook uitvoeren.

Het gemak van een hogedrukreiniger
Met een hogedrukreiniger is het een kleine moeite om alle afvoeren even door te spuiten. Natuurlijk moet dit werk met beleid worden uitgevoerd maar na afloop kun je er van uitgaan dat je afvoeren weer helemaal schoon zijn. Een ander voordeel is dat je zo eventuele lekkages kunt opsporen. Dat kan omdat je water met een grotere kracht door het afvoersysteem laat stromen. Daardoor ontstaat een grotere druk op het systeem en zullen kleine gaatjes of lekkages snel aan het licht komen.

Alles goed nalopen
Afvoeren die op plaatsen zitten waar je niet elke dag zicht op hebt, zoals bijvoorbeeld in een keukenkastje, moet je dan even goed nalopen. Het is nog beter als je tegelijkertijd wat soda toevoegt aan het water uit de hogedrukreiniger. Zo vang je twee vliegen in één klap. Je zoekt naar eventuele lekkages en je maakt de afvoer schoon. Een leuke werkje voor een zaterdagochtend.